Czekoladowy sernik

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • jajo

Krem:

  • 80 dag tłustego twarogu
  • 7 łyżek cukru
  • 3 jaja
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki rumu

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Twaróg utrzeć z cukrem, jajami i cukrem waniliowym. 3 łyżki śmietany kremówki odlać, a resztę wymieszać z kwaśną śmietaną, wlać do masy serowej i ponownie utrzeć.

Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do rondelka, wlać odłożoną kremówkę i podgrzać, mieszając. Następnie przelać do masy serowej, wlać rum i starannie wymieszać. Wylepić ciastem dno i boki tortownicy. Rozłożyć na cieście masę i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 70 minut.

Pozostawić sernik w piekarniku, a gdy przestygnie, posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *