Ciasto ze śliwkami

Składniki

  • ok. 0,5 kg śliwek
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem.

Gdy masa stanie się jednolita dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubić mikserem.

Rozpuścić 3/4 margaryny.

Do masy wlać ciepłą rozpuszczoną już margarynę, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Do pozostałej margaryny dodać kilka łyżek mąki oraz cukru i zagnieść na kruszonkę.

Na cieście poukładać połówki śliwek dziurkami do wierzchu, a na to położyć kawałki kruszonki.

Piec około 50 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *