Ciasto z porzeczkami

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 kg porzeczek

Przygotowanie

Margarynę roztapiamy. Miksujemy 3 żółtka, jajko, 1,5 szklanki cukru i wodę. Dodajemy ostudzoną margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na blachę. Na cieście układamy owoce i przykrywamy pianą ubitą z 3 białek, 3/4 szklanki cukru i wiórków. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 °C.

Ciasto równie dobrze będzie smakowało z jagodami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *