Ciasto z orzechami

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 l mleka

Karmel:

  • 1 margaryna (250 g)
  • 2-3 łyżki śmietanki do kawy w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 talerz posiekanych orzechów

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno i dodać cukier.

Cały czas ubijając dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej.

Piec około 30-45 minut.

Budynie ugotować w 3/4 l mleka.

Margarynę rozpuścić z cukrem, mieszając dodać śmietankę do kawy w proszku, następnie posiekane orzechy.

Mieszając całość lekko skarmelizować.

Na biszkopt wcześniej upieczony położyć gorący budyń i przykryć herbatnikami.

Na wierzch położyć gorący karmel z orzechami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *