Ciasto z mirabelkami

Składniki

  • 30 dag śliwek mirabelek
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 dag cukru pudru
  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • proszek do pieczenia

Przygotowanie

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić jajko.

Z tych produktów zagnieść gładkie ciasto.

Odstawić na mniej więcej pól godziny.

Następnie ciasto rozwałkować, przenieś na wałku na wysmarowaną tłuszczem blachę z wyższym brzegiem.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.

Układać na cieście.

Piekarnik nagrzać do 190°C i ciasto upiec (około 30 minut).

Białka z cukrem ubić na śnieżnobiałą pianę.

Rozsmarować na śliwkach i jeszcze raz wstawić do piekarnika na około 15 minut (zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160°C, aby beza na wierzchu ciasta zbytnio się nie przypiekła).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *