Ciasto z malinami i galaretką

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 70 dag świeżych lub mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe

Ponadto:

  • masło i bułka tarta do formy
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciągle ubijając, powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w temp. 185 °C (w piekarniku z termoobiegiem 165 °C).

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, a następnie studzimy. Mrożone maliny rozmrażamy i osączamy. Mieszamy z tężejącą galaretką i szybko wykładamy na połowie biszkopta. Natomiast świeże owoce myjemy, osączamy, układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Zamiast malin możemy użyć innych owoców, np. brzoskwiń lub jagód.

Galaretkę można przygotować wcześniej, skróci to czas oczekiwania na jej stężenie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *