Ciasto z kruszonką

Składniki

  • tłuszcz do posmarowania formy

Ciasto:

  • 0,5 kostki drożdży
  • 1 łyżka fruktozy (cukru gronowego)
  • 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • mąka do posypania blatu roboczego

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 50 g fruktozy
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Formę do tarty (średnica 28 cm) natłuścić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Drożdże starannie wymieszać z fruktozą w 100 ml ciepłej wody. Za pomocą ręcznego miksera wyrabiać w misce razem z mąką, masłem i solą na gładkie ciasto kilka minut. Przykryć, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (unikać przeciągów).

Ciasto drożdżowe energicznie zagnieść na blacie lekko posypanym mąką, rozwałkować do wymiarów trochę przekraczających formę, wyłożyć nim natłuszczoną formę. Przykryć, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże ?ruszyły”, na 40 minut.

Przyrządzić kruszonkę: mąkę, fruktozę, pokruszone masło, żółtka, cynamon i łyżeczkę wody wymieszać na blacie, posiekać dużym nożem i ręcznie wyrobić na kruszonkę. Rozłożyć na cieście drożdżowym. Piec na złocisto-żółty kolor 20-25 minut na dolnej szynie w rozgrzanym piekarniku.

Otrzymujemy około 16 porcji (po 2 jednostki chlebowe).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *