Składniki
Masa:
- 50 dag zmielonego twarogu
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
- 30 dag miękkiej margaryny
- 30 dag cukru pudru
- 1/2 fiolki aromatu rumowego
- 6 białek
- 4 żółtka
- 60 ml mleka
- 40 dag mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Przygotowanie masy: twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
Przygotowanie ciasta: margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, aromat rumowy i żółtka wymieszać mikserem, a gdy ciasto będzie puszyste dodać mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całą masą.
Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy nałożyć ciasto jasne, na wierzch masę serową, a następnie na samą górę ciasto ciemne.
Piec w temperaturze 160 – 170?C przez 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.