Ciasto twarogowe

Składniki

Masa:

  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:

  • 30 dag miękkiej margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1/2 fiolki aromatu rumowego
  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 60 ml mleka
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie masy: twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

Przygotowanie ciasta: margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, aromat rumowy i żółtka wymieszać mikserem, a gdy ciasto będzie puszyste dodać mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całą masą.

Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy nałożyć ciasto jasne, na wierzch masę serową, a następnie na samą górę ciasto ciemne.

Piec w temperaturze 160 – 170?C przez 60 minut.

Po upieczeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *