Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 15 dag miodu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 1/2 l śmietany 30% lub 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Karmel:
- 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Dekoracja:
- orzechy włoskie
Przygotowanie
Ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp. 180°C około 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika).
Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała ? na około 1/2 godziny.
Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę ? również zamkniętą, gotować minimum 2 godziny w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.
Krem: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę.
Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.
Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.
Schodzić w lodówce.