Ciasto toffi

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 15 dag miodu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy

Krem:

  • 1/2 l śmietany 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Karmel:

  • 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Dekoracja:

  • orzechy włoskie

Przygotowanie

Ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.

Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp. 180°C około 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika).

Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała ? na około 1/2 godziny.

Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę ? również zamkniętą, gotować minimum 2 godziny w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.

Krem: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę.

Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.

Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.

Schodzić w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *