Ciasto szwarcwaldzkie

Składniki

  • 1/4 szklanki wiśniówki lub czereśniówki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 szklanki śmietany do ubijania
  • 3 szklanki słodkich wiśni
  • 2 szklanki wiórków czekoladowych
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Przesiać razem: mąkę, kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia.

Utrzeć masło z cukrem do puszystości.

Dodawać jajka po jednym.

Zmieszać wiśniówkę z wodą.

Mieszając dodawać do jajek z cukrem na zmianę po 1/3 wiśniówki i mąki.

Lekko wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką 2 okrągłe formy do ciasta o średnicy 23 cm.

Wylać do nich po połowie ciasta.

Piec w piekarniku 25-30 minut.

Wyjąć i ostudzić po czym schłodzić.

Ubić śmietanę.

Ułożyć wiśnie na wierzchu pierwszego ciasta.

Na wiśnie ułożyć nieco bitej śmietany.

Rozkroić drugie ciasto na dwie warstwy.

Ułożyć pierwszą warstwę na wierzch pierwszego ciasta, na nią zaś nieco bitej śmietany.

Na śmietanę położyć drugą warstwę.

Udekorować ją pozostałą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *