Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,6 szklanki mąki pszennej
- 0,6 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat rumowy
Masa śmietankowa:
- 1 l śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- cukier waniliowy
Ponadto:
- 60 dag arbuza
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody. Masę delikatnie wymieszać, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut.
Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na masie śmietankowej.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.