Ciasto śmietankowo-arbuzowe

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy

Masa śmietankowa:

  • 1 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier waniliowy

Ponadto:

  • 60 dag arbuza
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody. Masę delikatnie wymieszać, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut.

Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na masie śmietankowej.

Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *