Składniki
- 1/2 kg śliwek węgierek (wypestkowanych)
- 20 dag orzechów laskowych
- 18 dag masła
- 18 dag jasnobrązowego cukru
- 3 jajka
- 18 dag mąki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jasnobrązowego cukru
Przygotowanie
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać masło z cukrem.
Dodać po jednym jajku ciągle miksując.
W miseczce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz orzechy (drobno zmielone).
Wszystko wymieszać.
Stopniowo dodawać mączną mieszankę do masy jajecznej.
Wymieszać i wsypać pokrojone śliwki.
Wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto i na górę ułożyć ćwiartki śliwek.
Posypać brązowym cukrem i drobno posiekaną czekoladą (20 g).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec godzinę.