Ciasto śliwkowe z orzechami

Składniki

  • 1/2 kg śliwek węgierek (wypestkowanych)
  • 20 dag orzechów laskowych
  • 18 dag masła
  • 18 dag jasnobrązowego cukru
  • 3 jajka
  • 18 dag mąki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru

Przygotowanie

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

Wymieszać masło z cukrem.

Dodać po jednym jajku ciągle miksując.

W miseczce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz orzechy (drobno zmielone).

Wszystko wymieszać.

Stopniowo dodawać mączną mieszankę do masy jajecznej.

Wymieszać i wsypać pokrojone śliwki.

Wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać ciasto i na górę ułożyć ćwiartki śliwek.

Posypać brązowym cukrem i drobno posiekaną czekoladą (20 g).

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec godzinę.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *