Ciasto śliwkowe

Składniki

  • ślwiki węgierki duże i soczyste
  • 1,5 szklanki przesianej mąki
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Uformować na stoliny kopczyk z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Ubić jajko.

W wgłębienie zrobione po środku mąki wlać jajko, wsypać połowę cukru, wszystko obłożyć pokrojoną w kostkę margaryną.

Szybko zagnieść ciasto.

Wstawić ja do lodówki na pół godziny, a więcej też nie zaszkodzi.

Umyć, pokroić na pół i wypestkować śliwki.

Po pół godziny wyjąć z lodówki ciasto i wylepić nim średnią tortownicę natłuszczoną i wysypaną bułką tartą.

Na cieście ułożyć ciasno śliwki, dziurkami po pestkach do góry.

Odlać ze śmietany pół szklanki- rozrobić w tym budyń, resztę zagotować z wanilią i pozostałym cukrem.

Przygotować jak budyń.

Gorącą masą zalać ciasto z owocami i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 60 minut.

Skórka na cieście pięknie się zezłoci.

Najlepiej smakuje jeszcze gorące.

Ale następnego dnia, gdy krem sie ostatecznie zetnie, ciasto też jest wyborne.

Zamiast śliwek można użyć innych owoców.

Bardzo dobre jest też z jabłkami, malinami i truskawkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *