Ciasto serowe z ananasami

Składniki

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka
  • 18 dag margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kg sera
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (2 x 25 dag)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 20 dag cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 jajka

Posypka:

  • 20 dag kokosu
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru

Ponadto:

  • 1 puszka ananasów

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dalej ucierając dodawać po 1 jajku, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto kakaowe wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Ser zmielić, a następnie wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem, żółtkami, ze śmietaną i budyniem w proszku. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na surowe ciasto kakaowe.

Masło rozpuścić, dodać do niego cukier i kokos. Razem uprażyć, a następnie wystudzić i wyłożyć na surową masę serową. Na posypce należy ułożyć całe plastry ananasa.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *