Ciasto rumowo-bananowe

Składniki

  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżki mleka
  •  rum
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • opakowanie rodzynek
  •  szczypta soli
  •  tłuszcz do smarowania blachy

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko.

Dodać rodzynki namoczone w rumie.

Obrać banany, przekroić wzdłuż na pół , skropić sokiem z cytryny.

Keksówkę (dł. 25 cm) nasmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, na nim ułożyć banany i resztę ciasta.

Piec w temp. 180°C przez około 1 godzinę.

Czekoladę roztopić na patelni razem z mlekiem.

Posmarować ciasto.

Ciasto nabiera właściwego smaku dopiero dzień po upieczeniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *