Składniki
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -3 łyżki mleka
- rum
- 2 banany
- 2 łyżki soku cytrynowego
- opakowanie rodzynek
- szczypta soli
- tłuszcz do smarowania blachy
Polewa:
- 100g czekolady
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko.
Dodać rodzynki namoczone w rumie.
Obrać banany, przekroić wzdłuż na pół , skropić sokiem z cytryny.
Keksówkę (dł. 25 cm) nasmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, na nim ułożyć banany i resztę ciasta.
Piec w temp. 180°C przez około 1 godzinę.
Czekoladę roztopić na patelni razem z mlekiem.
Posmarować ciasto.
Ciasto nabiera właściwego smaku dopiero dzień po upieczeniu.