Ciasto rumowe z jabłkami

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g chudego twarogu
  • 6 łyżek oleju
  • zapach ramowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 3 małe jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g śmietany
  • 7-8 małych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 125 g rodzynek w rumie
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ze słoika)

Przygotowanie

Twaróg wymieszać z olejem, zapachem rumowym, jajkiem, cukrem i solą. Mąkę połączyć z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, wsypać do twarogu, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek, umieścić w wyłożonej pergaminem tortownicy, boki podnieść na wysokość 3-4 cm, przycisnąć do formy. Spód gęsto ponakłuwać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (piekarnik z termoobiegiem do temperatury 160°C, piekarnik gazowy ustawić na stopień 2-3). Jajka wymieszać z miodem. Dodać śmietanę. Jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, usunąć środki z pestkami. Miąższ skropić sokiem z cytryny. Rodzynki osączyć, rum zachować. Połówki jabłek wypełnić rodzynkami.

Zachowany rum dodać do śmietany i jajek, polać ciasto. Na spodzie umieścić połówki jabłek z rodzynkami. Całość piec 50 minut. Przed podaniem udekorować kleksami galaretki porzeczkowej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *