Ciasto pomarańczowe

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

Do nasączenia:

  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • 5 małych, soczystych pomarańczy
  • 1 Galaretka o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
  • 1 Krem budyniowy 3 minuty Dr. Oetkera
  • 400 ml mleka

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier, cukier wanilinowy, po jednym żółtku.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu, miksując mikserem na najniższych obrotach.

Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Nałożyć ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu).

Piec około 30 -35 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany).

Upieczone ciasto wystudzić, zdjąć papier, nasączyć ponczem.

Do wysokiego naczynia wlać 400 ml mleka.

Wsypać zawartość torebki i miksować przez około 3 minuty.

Gotowym kremem posmarować ciasto.

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ułożyć na kremie.

Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta.

Tężejącą galaretką polać pomarańcze, odstawić do stężenia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *