Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Do nasączenia:
- 150 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- 5 małych, soczystych pomarańczy
- 1 Galaretka o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
- 1 Krem budyniowy 3 minuty Dr. Oetkera
- 400 ml mleka
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier, cukier wanilinowy, po jednym żółtku.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu, miksując mikserem na najniższych obrotach.
Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nałożyć ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu).
Piec około 30 -35 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany).
Upieczone ciasto wystudzić, zdjąć papier, nasączyć ponczem.
Do wysokiego naczynia wlać 400 ml mleka.
Wsypać zawartość torebki i miksować przez około 3 minuty.
Gotowym kremem posmarować ciasto.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ułożyć na kremie.
Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta.
Tężejącą galaretką polać pomarańcze, odstawić do stężenia.