Ciasto owocowo-budyniowe

Składniki

Na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe
  • 5 brzoskwiń
  • garść malin
  • 1/2 cytryny
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i wanilinowym.

Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać do żółtek na zmianę z pianą.

Ciasto rozsmarować na przygotowanej formie 25 x 35 cm i  upiec temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Ugotować budyń i gdy ciasto wystygnie rozsmarować na nim.

Umyte brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki, skropić sokiem  z cytryny i rozłożyć na budyniu.

Udekorować malinami.

Wstawić do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *