Ciasto orzechowo-żurawinowe

Składniki

  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka posiekanych żurawin świeżych lub z konfitury
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 dobrze ubite jajko

Przygotowanie

Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Wkroić margarynę w drobnych wiórkach lub kawałeczkach.

Siekając ciasto nożem połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, tak jak na kruche lub francuskie ciasto.

Nie wyrabiać.

Wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, oraz dobrze ubite jajko (całe), wlać do ciasta.

Całość lekko wymieszać, wsypać ostrożnie posiekane orzechy oraz żurawiny.

Ciasto wykładać delikatnie łyżką na wysmarowaną tłuszczem podłużną formę, o wysokości około 8 cm.

Piec około 1 godziny w temp 175°C.

Ciasto powinno być z wierzchu chrupkie o złocistobrązowej barwie, a wetknięta wykałaczka po wyjęciu sucha i czysta.

Pozostawić ciasto na całą noc, wtedy będzie się super kroić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *