Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 duże jabłka (najlepsze są te, które ciemnieją po utarciu)
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 30 dag orzechów włoskich
Przygotowanie
Utrzeć: 1/2 margaryny, cukier (można lekko podgrzewać nad garnkiem z gorącą wodą – margaryna będzie bardziej puszysta a cukier lepiej się rozpuści), 4 żółtka.
Dodać utarte 2 duże jabłka.
Ubić białka i dodać do masy, następnie dodać szklankę mąki pszennej, szklankę mąki krupczatki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, połączyć.
Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze około 200°C 50 minut.
Przygotowanie polewy: dobrze podgrzać: 1/2 margaryny, 4 łyżki miodu, 30 dag orzechówwłoskich.
Upieczone ciasto zalać polewą i zapiec przez około 2 minuty.