Ciasto orzechowe

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 duże jabłka (najlepsze są te, które ciemnieją po utarciu)
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 dag orzechów włoskich

Przygotowanie

Utrzeć: 1/2 margaryny, cukier (można lekko podgrzewać nad garnkiem z gorącą wodą – margaryna będzie bardziej puszysta a cukier lepiej się rozpuści), 4 żółtka.

Dodać utarte 2 duże jabłka.

Ubić białka i dodać do masy, następnie dodać szklankę mąki pszennej, szklankę mąki krupczatki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, połączyć.

Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Piec w temperaturze około 200°C 50 minut.

Przygotowanie polewy: dobrze podgrzać: 1/2 margaryny, 4 łyżki miodu, 30 dag orzechówwłoskich.

Upieczone ciasto zalać polewą i zapiec przez około 2 minuty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *