Ciasto miodowe

Składniki

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 22 dag cukru
  • 11 dag miodu
  • 3 jaja
  • łyżeczka sody
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Masa:

  • litr mleka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szklanka kaszy manny
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła roślinnego
  • 3 żółtka

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść, po czym wstawić do lodówki na 20 minut. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować je na placki o średnicy 21 cm, posypać mąką i upiec osobno na jasnozłoty kolor (15 minut w temperaturze 170°C). Pozostawić w blasze, aż wystygną.

Przygotować masę. Ugotować kaszę mannę na mleku i odstawić, by wystygła. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie, ciągle ucierając, dodawać po łyżeczce zimnej kaszy.

Masą posmarować 4 placki i ułożyć jeden na drugim. Piąty placek rozdrobnić na kruszonkę i posypać nią masę rozsmarowaną na czwartym placku.

Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *