Składniki
Ciasto:
- 60 dag mąki
- 22 dag cukru
- 11 dag miodu
- 3 jaja
- łyżeczka sody
- tłuszcz do wysmarowania formy
Masa:
- litr mleka
- 2 torebki cukru waniliowego
- szklanka kaszy manny
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag masła roślinnego
- 3 żółtka
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść, po czym wstawić do lodówki na 20 minut. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować je na placki o średnicy 21 cm, posypać mąką i upiec osobno na jasnozłoty kolor (15 minut w temperaturze 170°C). Pozostawić w blasze, aż wystygną.
Przygotować masę. Ugotować kaszę mannę na mleku i odstawić, by wystygła. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie, ciągle ucierając, dodawać po łyżeczce zimnej kaszy.
Masą posmarować 4 placki i ułożyć jeden na drugim. Piąty placek rozdrobnić na kruszonkę i posypać nią masę rozsmarowaną na czwartym placku.
Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej.