Składniki
- landrynki miętowe
- 3 łyżki kakao
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 śnieżki
- żelatyna
Przygotowanie
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.
Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku około 35 minut.
Masa: Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek.
Lekko wymieszać.
Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.
Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).