Ciasto miętowe

Składniki

  • landrynki miętowe
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 śnieżki
  • żelatyna

Przygotowanie

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.

Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku około 35 minut.

Masa: Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.

Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.

Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.

Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek.

Lekko wymieszać.

Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.

Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *