Ciasto marmurkowe z morelami

Składniki

  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 400 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 60 ml soku morelowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kg moreli
  • cukier puder

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać do masy jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i imbirem, dodawać do masy porcjami na przemian z sokiem morelowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C, piekarnik gazowy ustawić na stopień 3). Blachę wyłożyć papierem pergaminowym.

Ciasto podzielić na pół, jedną część wymieszać z mlekiem i kakao. Jasne i ciemne ciasto przełożyć do dwóch szprycek, wyciskać z nich paski (na przemian jasny i ciemny) na wyłożoną pergaminem blachę, lekko przemieszać widelcem, tak aby powstał wzór marmurkowy.

Morele podzielić na połówki, usunąć z nich pestki, wypukłą część miąższu ponacinać. Owoce ułożyć na cieście powierzchnią przecięcia do spodu.

Ciasto wstawić do piekarnika, piec 25 minut na złoty kolor. Wystudzić, pokroić na kwadraty równej wielkości. Oprószyć cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *