Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 40 dag młodych marchewek
  • 1 szklanka mąki
  • 17 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • po 10 dag migdałów i orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 9 g proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Żółtka ucieramy z masłem i cukrami, mieszamy z bakaliami, przyprawami i aromatem. Dodajemy marchewkę i 1/3 soku. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, wlewamy resztę soku. Mieszamy.

Białka ubijamy, mieszamy z ciastem. Pieczemy ok. minut w temp. 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *