Ciasto malinowo-orzechowe

Składniki

  • 100 g schłodzonego masła
  • 80 g fruktozy (cukru gronowego)
  • 45 g orzechów włoskich mielonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z połowy cytryny
  • szczypta goździków mielonych
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g mąki z pełnego przemiału
  • tłuszcz do formy
  • 180 g konfitury malinowej dla diabetyków
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie

Przyrządzić masę: kawałki masła szybko zagnieść z 70 g fruktozy, orzechami, jednym żółtkiem, jajkiem, kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i mąką na kruche ciasto. Przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut.

Tortownicę cienko posmarować tłuszczem. Zmiksować konfiturę ze świeżymi lub rozmrożonymi malinami. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.

2/3 kruchego ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką, przełożyć do tortownicy, formując na brzegu wałek o wysokości 1 cm. Na dnie rozprowadzić nadzienie owocowe, następnie wygładzić. Resztą ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paski o szerokości 1,5 cm. Paski ułożyć na nadzieniu owocowym, formując kratkę. Kratkę posmarować resztką żółtka jaja. Piec 30-35 minut na drugiej szynie od spodu.

Ciasto ostudzić, zawinąć w folię aluminiową, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 dzień. Przed podaniem na stół oprószyć resztą cukru.

Otrzymujemy 20 porcji (po 2 jednostki chlebowe).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *