Składniki
Placek makowy:
- 3/4 szklanki suchego maku
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placek kokosowy:
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
Krem:
- 1 kostka margaryny
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie
Przygotowanie placka makowego:
Mak zagotować i zemleć 2 razy.
4 żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia oraz zmielony mak.
Delikatnie wymieszać z ubitą pianą z 4 białek.
Upiec w dużej prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wystudzić.
Przygotowanie placka kokosowego:
Białka ubić z cukrem, dodać makę ziemniaczaną i wiórki.
Upiec na złoty kolor w dużej prostokątnej formie wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem.
Wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Odlać około 1/2 szklanki mleka i wymieszać w nim cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane wcześniej składniki.
Mieszać gotując, aż zgęstnieje jak budyń.
Wystudzić.
Po ostudzeniu zmiksować z margaryną.
Wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Placek makowy rozciąć na 2 części.
Przekładać kremem w kolejności placek makowy – krem – placek kokosowy – krem – placek makowy.
Wierzch udekorować dowolną polewą.
Placki piec 20 minut w temp. 180°C.