Ciasto makowo-kokosowe

Składniki

Placek makowy:

  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1  torebka cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek kokosowy:

  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych

Krem:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie

Przygotowanie placka makowego:

Mak zagotować i zemleć 2 razy.

4 żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia oraz zmielony mak.

Delikatnie wymieszać z ubitą pianą z 4 białek.

Upiec w dużej prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Wystudzić.

Przygotowanie placka kokosowego:

Białka ubić z cukrem, dodać makę ziemniaczaną i wiórki.

Upiec na złoty kolor w dużej prostokątnej formie wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem.

Wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Odlać około 1/2 szklanki mleka i wymieszać w nim cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane wcześniej składniki.

Mieszać gotując, aż zgęstnieje jak budyń.

Wystudzić.

Po ostudzeniu zmiksować z margaryną.

Wymieszać z wiórkami kokosowymi.

Placek makowy rozciąć na 2 części.

Przekładać kremem w kolejności placek makowy – krem – placek kokosowy – krem – placek makowy.

Wierzch udekorować dowolną polewą.

Placki piec 20 minut w temp. 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *