Ciasto makowo-jabłkowe

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • kostka margaryny
  • 2 winne jabłka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Przygotowanie

Mąkę, cukier i mak wsypujemy do miski. Mieszamy.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do miski z suchymi składnikami ciasta.

Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Studzimy i wlewamy do miski.

Jajka ubijamy i mieszamy z ciastem. Wsypujemy proszek do pieczenia. Ostrożnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 °C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *