Składniki
Ciasto:
- 45 dag mąki
- 30 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 l mleka
- 15 dag grysiku
- 25 dag maku
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cytryna
- cukier waniliowy
- cukier puder
Przygotowanie
Masło posiekać z mąką, cukrem, dodać jajko i szczyptę soli.
Szybko zagnieść i włożyć do lodówki.
Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i, stale mieszając, wsypać kaszkę.
Do lekko przestygłej kaszy włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami wody, połączyć z kaszą i wsypać czysty, suchy mak.
Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek.
Wyłożyć ciasto na blachę (pozostawiając trochę ciasta na ozdobienie wierzchu), przykryć warstwą masy grysikowo-makowej i ułożyć ozdobną kratkę z ciasta.
Piec 45 minut.
Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.