Ciasto makowo-grysikowe

Składniki

Ciasto:

  • 45 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 l mleka
  • 15 dag grysiku
  • 25 dag maku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Przygotowanie

Masło posiekać z mąką, cukrem, dodać jajko i szczyptę soli.

Szybko zagnieść i włożyć do lodówki.

Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i, stale mieszając, wsypać kaszkę.

Do lekko przestygłej kaszy włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę.

Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami wody, połączyć z kaszą i wsypać czysty, suchy mak.

Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek.

Wyłożyć ciasto na blachę (pozostawiając trochę ciasta na ozdobienie wierzchu), przykryć warstwą masy grysikowo-makowej i ułożyć ozdobną kratkę z ciasta.

Piec 45 minut.

Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *