Ciasto makowe z wiśniami

Składniki

  • 15 dag zmielonego maku
  • 0,5 kg wiśni kandyzowanych, z konfitury (świeże lub mrożone)
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • margaryna do smarowania formy

Przygotowanie

Rondel z wiśniami stawić na małym ogniu i lekko rozgrzać, tak by cukier sie rozpuścił.

Wiśnie przełożyć na sito ustawione na salaterce i odcedzić.

Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i jajka utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając orzechy, mak i sok z cytryny.

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i na przemian z mlekiem dodać do ucieranego ciasta.

Do masy dodać wiśnie i wymieszać.

Wysmarowaną formę oprószyć mąką, a następnie napełnić ciastem.

Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180-200°C.

Ciasto pokroić dopiero gdy będzie dobrze wystudzone.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *