Składniki
Ciasto:
- 1/2 kg maku
- 1/2 kg jabłek
- 5 jajek
- 30 dag cukru pudru
- 1/2 kostki masła (może być masło orzechowe)
- 6 łyżeczek kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat migdałowy
- bakalie
Polewa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wódki
Przygotowanie
Masło, cukier i żółtka utrzeć.
Dodać sparzony i trzykrotnie zmielony mak oraz jabłka starte na tarce o dużych oczkach, kaszkę, sodę, bakalie i aromat.
Wymieszać.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik i piec ok. godzinę w temperaturze do 200°C w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki na polewę połączyć ze sobą i wymieszać, podgrzać, ale nie gotować bo się zważy.
Gotową polewą polać ciasto.