Ciasto makowe z jabłkami

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 kg maku
  • 1/2 kg jabłek
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1/2 kostki masła (może być masło orzechowe)
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat migdałowy
  • bakalie

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wódki

Przygotowanie

Masło, cukier i żółtka utrzeć.

Dodać sparzony i trzykrotnie zmielony mak oraz jabłka starte na tarce o dużych oczkach, kaszkę, sodę, bakalie i aromat.

Wymieszać.

Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Nagrzać piekarnik i piec ok. godzinę w temperaturze do 200°C w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na polewę połączyć ze sobą i wymieszać, podgrzać, ale nie gotować bo się zważy.

Gotową polewą polać ciasto.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *