Ciasto jogurtowe

Składniki

  • 1 kubeczek pełnotłustego jogurtu (kubeczkiem odmierzamy składniki)
  • 3 kubeczki mąki
  • 2,5 kubeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na masę.

Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. 4 Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy.

Tego ciasta nie wolno wyrabiać ani ubijać. Tylko mieszamy. Możemy miksować na bardzo wolnych obrotach, ale gdy masa będzie jednolita, przestajemy miksować.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *