Ciasto jabłkowe z karmelem

Składniki

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 150-200 g cukru (w zależ­ności od wielkości patelni)
  • 20 g masła w wiórkach
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • trochę sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie

Dużą patelnię wysypać cukrem na wysokość około 1/2 cm, a na wierzch posypać wiórki masła.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Pokroić jabłka w wąskie cząstki i ułożyć ciasno jedną obok drugiej na patelni.

Mrożone francuskie ciasto rozmrozić według przepisu podanego na opakowa­niu i rozwałkować w kształcie koła, tak aby pokryło całą patelnię.

Na średnim ogniu upalić na patelni cukier na jasny karmel.

Przykryć patelnię ciastem francuskim, wystającą krawędź odkroić nożem, a ciasto ponakłuwać kilkakrotnie widelcem.

Patelnię wstawić do piekarnika i w temperaturze 220°C piec 10-12 mi­nut, po czym zostawić ciasto jeszcze na 2-3 minuty i delikatnie wyłożyć, odwracając patelnię do góry dnem.

Ciasto jabłkowe z karmelem podawać na ciepło.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *