Ciasto jabłkowe z chałwą

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 3-4 łyżki mleka
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao do ciast
  • 3/4 szklanki cukru

Masa kokosowa:

  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Masa jabłkowa:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki kaszy manny

Polewa chałwowa:

  • 15 dag chałwy
  • 10 dag margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 szklanka cukru

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Na końcu dodać ubite na sztywną masę białka. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i kaszę mannę. Całość razem wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć kakaowe ciasto, następnie masę kokosową, masę jabłkową i na górę jasne ciasto delikatnie rozsmarować łyżką (można łyżkę maczać w wodzie, żeby ciasto dobrze nakładło się na jabłka). Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 175 °C.

Do małego garnka przełożyć margarynę, cukier i mleko. Wszystko razem zagotować, od czasu do czasu mieszając i zdjąć z ognia. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się chałwy. Lekko ostudzić i gotową polewą chałwową posmarować upieczone i ostudzone ciasto.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *