Składniki
Ciasto:
- 25 dag margaryny
- 3-4 łyżki mleka
- 8 żółtek
- 3 białka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao do ciast
- 3/4 szklanki cukru
Masa kokosowa:
- 15 dag wiórek kokosowych
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
- 1 1/2 kg jabłek
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki kaszy manny
Polewa chałwowa:
- 15 dag chałwy
- 10 dag margaryny
- 4 łyżki mleka
- 1/3 szklanka cukru
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Na końcu dodać ubite na sztywną masę białka. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i kaszę mannę. Całość razem wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć kakaowe ciasto, następnie masę kokosową, masę jabłkową i na górę jasne ciasto delikatnie rozsmarować łyżką (można łyżkę maczać w wodzie, żeby ciasto dobrze nakładło się na jabłka). Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 175 °C.
Do małego garnka przełożyć margarynę, cukier i mleko. Wszystko razem zagotować, od czasu do czasu mieszając i zdjąć z ognia. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się chałwy. Lekko ostudzić i gotową polewą chałwową posmarować upieczone i ostudzone ciasto.