Ciasto dyniowe

Składniki

  • 390 g dyni
  • 3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • masło (do wysmarowania formy)

Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do blendera ( można ją także zetrzeć na tarce na dużych oczkach).

W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać resztę składników (bez masła) oraz dwie szklanki orzechów.

Formę do ciasta posmarować masłem i wylać na nią powstałą masę. Wierzch posypać orzechami, które zostały (1 szklanka).

Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *