Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie
Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 2 łyżek ciepłego mleka.
Pozostawić do wyrośnięcia. Rodzynki namoczyć.
Masło rozpuścić i wymieszać z ciepłym mlekiem.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, roztopiony tłuszcz z mlekiem, szczyptę soli oraz osączone i obtoczone w mące rodzynki.
Wyrobić ciasto aż przestanie się przylepiać do ścian naczynia i rąk.
Pozostawić na około 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do wyłożonej papierem formy i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 50 minut.