Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 2 łyżek ciepłego mleka.

Pozostawić do wyrośnięcia. Rodzynki namoczyć.

Masło rozpuścić i wymieszać z ciepłym mlekiem.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, roztopiony tłuszcz z mlekiem, szczyptę soli oraz osączone i obtoczone w mące rodzynki.

Wyrobić ciasto aż przestanie się przylepiać do ścian naczynia i rąk.

Pozostawić na około 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Następnie przełożyć do wyłożonej papierem formy i posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 50 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *