Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Składniki

  • 40 dag czekolady mlecznej
  • 1 kg wiśni
  • 25 dag płatków kukurydzianych
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 15 dag pokrojonych migdałów
  • 500 g śmietany
  • 1 mały serek waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Płatki kukurydziane rozdrobnić w małe kawałeczki.

Następnie rozpuścić czekoladę.

Do rozpuszczonej czekolady dodać płatki i pokrojone migdały.

Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania masy.

Otrzymaną masę wyłożyć na tortownicę, która uprzednio trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

Następnie odstawić masę do zastygnięcia.

Wiśnie z cukrem i szklanką wody gotować przez około 30 minut po czym wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.

Następnie odstawić z gazu i wylać na płatkowe ciasto.

Całość odstawić do zastygnięcia.

Kremówkę ubić i dodać cukier, śmietanę i serek.

Ciasto odstawić do chłodnego miejsca (najlepiej do lodówki).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *