Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki

Na ciasto:

  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Na piankę:

  • 250 ml śmietany kremowej
  • 50 dag mascarpone
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 Fix do śmietany

Dodatkowo:

  • 4 gruszki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem.

Dodać pozostałe składniki.

Na końcu pianę z białek.

Piec w przygotowanej tortownicy około 40 minut w temperaturze 180°C.

Obrane gruszki skropić sokiem z cytryny.

Wodę zagotować z cukrem, dodać gruszki i przyprawy korzenne.

Gotować 15 minut.

Czekolady rozpuścić w rondelku, kremówkę ubić z Fixem.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Serek wymieszać z czekoladą, dodać  żelatynę i śmietaną, dołożyć gruszki.

Ciasto nakłuć wykałaczką i nasączyć likierem.

Na wierzch wyłożyć piankę.

Udekorować rozpuszczoną czekoladą lub według uznania, wstawić na 3 godziny do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *