Składniki
Na ciasto:
- 15 dag cukru
- 3 łyżki kakao
- 15 dag mąki
- 5 dag masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki likieru amaretto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Na piankę:
- 250 ml śmietany kremowej
- 50 dag mascarpone
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 10 dag czekolady mlecznej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 Fix do śmietany
Dodatkowo:
- 4 gruszki
- 1 szklanka cukru
- 1 kawałek kory cynamonu
- 4 goździki
- sok z cytryny
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem.
Dodać pozostałe składniki.
Na końcu pianę z białek.
Piec w przygotowanej tortownicy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Obrane gruszki skropić sokiem z cytryny.
Wodę zagotować z cukrem, dodać gruszki i przyprawy korzenne.
Gotować 15 minut.
Czekolady rozpuścić w rondelku, kremówkę ubić z Fixem.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Serek wymieszać z czekoladą, dodać żelatynę i śmietaną, dołożyć gruszki.
Ciasto nakłuć wykałaczką i nasączyć likierem.
Na wierzch wyłożyć piankę.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą lub według uznania, wstawić na 3 godziny do lodówki.