Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 125 g mąki
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 6 łyżek soku z cytryny
- 60 g cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- margaryna do wysmarowania formy
- kandyzowane plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie
Masło stopić na najmniejszym ogniu i postawić w ciepłym miejscu, mąkę przesiać razem z mąką ziemniaczaną i odstawić.
Cukier puder z jajkami utrzeć mikserem na puszystą kremową masę i dodać dla aromatu skórkę otartą z cytryny. Do tej masy dodawać na przemian po łyżce mąki i ciepłego masła i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki (długości 30 cm) i piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ? do wbitego patyczka nie powinno się przyklejać ciasto, powinien być suchy. Upieczone ciasto wyłożyć do góry dnem na siatkę kuchenną, kilkakrotnie ponakłuwać drewnianym patyczkiem, a na koniec nasączyć sokiem z cytryny utartym z cukrem pudrem.
Inną możliwością jest polanie ciasta lukrem z soku z cytryny, odrobiny wody i cukru pudru. Obłożyć kandyzowanymi plasterkami cytryny.
W taki sam sposób można upiec ciasto pomarańczowe. Wówczas domieszać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki likieru pomarańczowego, a upieczone ciasto nasączyć sokiem z pomarańczy, albo polać lukrem utartym z 4 łyżek likieru pomarańczowego, 2 łyżek soku z pomarańczy i odrobiny cukru pudru.