Ciasto cytrynowe

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 125 g mąki
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • margaryna do wysmarowania formy
  • kandyzowane plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie

Masło stopić na najmniejszym ogniu i postawić w ciepłym miejscu, mąkę przesiać razem z mąką ziemniaczaną i odstawić.

Cukier puder z jajkami utrzeć mikserem na puszystą kremową masę i dodać dla aromatu skórkę otartą z cytryny. Do tej masy dodawać na przemian po łyżce mąki i ciepłego masła i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki (długości 30 cm) i piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ? do wbitego patyczka nie powinno się przyklejać ciasto, powinien być suchy. Upieczone ciasto wyłożyć do góry dnem na siatkę kuchenną, kilkakrotnie ponakłuwać drewnianym patyczkiem, a na koniec nasączyć sokiem z cytryny utartym z cukrem pudrem.

Inną możliwością jest polanie ciasta lukrem z soku z cytryny, odrobiny wody i cukru pudru. Obłożyć kandyzowanymi plasterkami cytryny.

W taki sam sposób można upiec ciasto pomarańczowe. Wówczas domieszać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki likieru pomarańczowego, a upieczone ciasto nasączyć sokiem z pomarańczy, albo polać lukrem utartym z 4 łyżek likieru pomarańczowego, 2 łyżek soku z pomarańczy i odrobiny cukru pudru.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *