Ciasto cynamonowe

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 80 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Na nadzienie:

  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany kremówki
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 utarte sucharki

Ponadto:

  • 120 g cukru
  • 3 białka

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i cukier waniliowy.

Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut.

Na nadzienie ubić jajka z cukrem.

Dodawać po łyżeczce śmietanę nie przerywając ubijania, następnie dodać mleko, cynamon i proszek do pieczenia.

Na koniec dodać mielone migdały i starte sucharki.

Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Okrągłą tortownicę nasmarować masłem i obsypać mąką.

Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy.

Następnie wyłożyć nadzienie i wyrównać wierzch.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200?C i piec około 40 minut.

Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć wierzch podpieczonego ciasta.

Gdy wierzch się zrumieni wyjść ciasto.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *