Składniki
Na kruche ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 80 g masła
- 1 cukier waniliowy
Na nadzienie:
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 15 dag cukru
- 3 jajka
- 200 g śmietany kremówki
- 20 dag zmielonych migdałów
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 utarte sucharki
Ponadto:
- 120 g cukru
- 3 białka
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i cukier waniliowy.
Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut.
Na nadzienie ubić jajka z cukrem.
Dodawać po łyżeczce śmietanę nie przerywając ubijania, następnie dodać mleko, cynamon i proszek do pieczenia.
Na koniec dodać mielone migdały i starte sucharki.
Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Okrągłą tortownicę nasmarować masłem i obsypać mąką.
Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy.
Następnie wyłożyć nadzienie i wyrównać wierzch.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200?C i piec około 40 minut.
Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć wierzch podpieczonego ciasta.
Gdy wierzch się zrumieni wyjść ciasto.