Ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kg jabłek
  • 1 l mleka
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch.

Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Ugotować budynie, dodając pozostały cukier.

3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą.

Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.

Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *