Ciasto biszkoptowe

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olejek zapachowy

Przygotowanie

Blaszka musi być wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem śniadaniowym, posypana tartą bułką lub kaszą manną.

Wbić jajka do miski, wsypać cukier i sól, ubijać do białości i zgęstnienia.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito, zmieszać lekko i wylewać do blaszki.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15 – 20 minut.

Gdy ciasto nabierze koloru – jest upieczone.

Czy rzeczywiście jest upieczone można upewnić się, wbijając w nie patyczek.

Jeśli jest suchy, można wyjmować z piekarnika i wyłożyć na ściereczkę.

Zdjąć papier, okruszki zebrać nożem na talerzyk.

Posmarować ciasto dżemem, obsypać okruszkami.

Można też na tym cieście ułożyć owoce z kompotu i zalać gęstniejącą galaretką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *