Składniki
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- olejek zapachowy
Przygotowanie
Blaszka musi być wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem śniadaniowym, posypana tartą bułką lub kaszą manną.
Wbić jajka do miski, wsypać cukier i sól, ubijać do białości i zgęstnienia.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito, zmieszać lekko i wylewać do blaszki.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15 – 20 minut.
Gdy ciasto nabierze koloru – jest upieczone.
Czy rzeczywiście jest upieczone można upewnić się, wbijając w nie patyczek.
Jeśli jest suchy, można wyjmować z piekarnika i wyłożyć na ściereczkę.
Zdjąć papier, okruszki zebrać nożem na talerzyk.
Posmarować ciasto dżemem, obsypać okruszkami.
Można też na tym cieście ułożyć owoce z kompotu i zalać gęstniejącą galaretką.