Blok czekoladowy

Składniki

  • 5-6 łyżek kakao
  • 25 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 dag mleka w proszku
  • bakalie
  • pokruszone herbatniki lub wafle

Przygotowanie

Wodę, cukier i margarynę zagotować.

Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem.

Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki, wymieszać.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kroić jak keks.

2 Comments

  1. Irena

    Bardzo dobry blok, zrobiłam go wczoraj na podstawie tego przepisu. Smaczny, bardzo słodki, następnym razem może trochę mniej cukru dodam.

    Reply
  2. Bogdan

    Ja też to próbowałem według bardzo podobnego przepisu i rzeczywiście jest pyszne. Jedyną wadą jest to, że jest bardzo drogie. Samo mleko w proszku kosztuje 10 zł i trzeba zużyć całe, bakalie też nie są tanie, w sumie wszystko wyniesie ok. 17-20 zł.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *