Składniki
- 5-6 łyżek kakao
- 25 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 50 dag mleka w proszku
- bakalie
- pokruszone herbatniki lub wafle
Przygotowanie
Wodę, cukier i margarynę zagotować.
Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem.
Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki, wymieszać.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Kroić jak keks.
Bardzo dobry blok, zrobiłam go wczoraj na podstawie tego przepisu. Smaczny, bardzo słodki, następnym razem może trochę mniej cukru dodam.
Ja też to próbowałem według bardzo podobnego przepisu i rzeczywiście jest pyszne. Jedyną wadą jest to, że jest bardzo drogie. Samo mleko w proszku kosztuje 10 zł i trzeba zużyć całe, bakalie też nie są tanie, w sumie wszystko wyniesie ok. 17-20 zł.