Składniki
Biszkopt:
- 8 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag mąki
Masa:
- 3 galaretki cytrynowe
- 1/2 litra śmietany 30%
- 15 dag cukru pudru
- 2 puszki brzoskwiń
- żelatyna
Przygotowanie
Biszkopt: Oddzielić jajka, żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Ubić pianę z białek i wymieszać z utartymi żółtkami i mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 30-35 minut.
Biszkopt przeciąć na połowę,z górnego placka zeskrobać przypieczoną powłokę aby bita śmietana lepiej przylegała.
Masa: 1/2 l śmietany 30% ubić na sztywno, dołożyć 15 dag pudru i wodę z rozpuszczoną żelatyną (3 łyżki w 1/3 szklanki ciepłej wody; na chwilę odstawić).
Żelatynę wlać bardzo powoli, cienkim strumykiem.
Dołożyć do tego pokrojone brzoskwinie.
Przygotowaną masę podzielić na 2 części (mniejszą na górę placka, mniejszą do środka).
Na górę placka ułożyć połówki brzoskwiń i zalać stygnącą galaretką.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody nie gotującej się ( zamieszać ale nie gotować).