Biszkopt z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag mąki

Masa:

  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 puszki brzoskwiń
  • żelatyna

Przygotowanie

Biszkopt: Oddzielić jajka, żółtka utrzeć z cukrem pudrem.

Ubić pianę z białek i wymieszać z utartymi żółtkami i mąką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 30-35 minut.

Biszkopt przeciąć na połowę,z górnego placka zeskrobać przypieczoną powłokę aby bita śmietana lepiej przylegała.

Masa: 1/2 l śmietany 30% ubić na sztywno, dołożyć 15 dag pudru i wodę z rozpuszczoną żelatyną (3 łyżki w 1/3 szklanki ciepłej wody; na chwilę odstawić).

Żelatynę wlać bardzo powoli, cienkim strumykiem.

Dołożyć do tego pokrojone brzoskwinie.

Przygotowaną masę podzielić na 2 części (mniejszą na górę placka, mniejszą do środka).

Na górę placka ułożyć połówki brzoskwiń i zalać stygnącą galaretką.

Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody nie gotującej się ( zamieszać ale nie gotować).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *