Bananowiec z brzoskwiniami

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Masa bananowa:

  • 1 kg bananów
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa białkowa:

  • 3 białka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3/4 szklanki cukru

Ponadto:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Miekkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Masę bananową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Wyłożyć na masę bananową.

Na masę białkową poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *