Składniki
- 3 spore banany
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 porcja proszku do pieczenia(na 50 dag mąki)
- sok z cytryny
- sól
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania formy
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem. Banany obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masą jajeczną i wyrobić na jednolitą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać do masy bananowej razem z kaszą manną i dobrze wymieszać lub zmiksować.
Dodać olej i wyrobić na jednolitą masę. Przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec około 40 minut. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.