Bananowiec

Składniki

  • 3 spore banany
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 porcja proszku do pieczenia(na 50 dag mąki)
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania formy

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem. Banany obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masą jajeczną i wyrobić na jednolitą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać do masy bananowej razem z kaszą manną i dobrze wymieszać lub zmiksować.

Dodać olej i wyrobić na jednolitą masę. Przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec około 40 minut. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *