Babka ziemniaczana po turyńsku

Składniki

  • 200 g ścisłego, niesolonego purée ziemniaczanego lub odpowiednia ilość gotowego purée (instant)
  • 150 g cukru
  • 50 g rodzynek sułtanek
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki rumu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • sól

Na obłożenie:

  • 2 średniej wielkości jabłka

Przygotowanie

Jeżeli używamy purée w proszku, należy je przygotować według przepisu na opakowaniu, w pierwszej kolejności, aby mogło wystygnąć.

Również od razu zalać rodzynki rumem ? muszą się moczyć w nim godzinę.

Jajka wybić; utrzeć na pianę żółtka z cukrem i szczyptą soli, stopniowo dodawać mielone migdały, skórkę z cytryny.

Masę tę wymieszać z puree, potem dodać rodzynki z rumem, a na końcu domieszać ubitą na sztywno pianę z białek.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a jabłka pokroić w cząstki.

Ciasto przełożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy.

Obłożyć na płasko cząstkami jabłek i piec babkę w temperaturze 180°C (na najniższym poziomie piekarnika) około 50 minut, a na następnych 10 minut zostawić ciasto przy wyłączonym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *