Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 30 dag cebuli
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- bułka tarta
- majeranek
- pieprz
- sól
- dowolne przyprawy
Przygotowanie
Połowę obranych ziemniaków utrzeć na tarce o drobnych oczkach, a resztę na drobne wiórki.
Włożyć do miski i wymieszać.
Posiekaną cebule i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju.
Do ziemniaków wbić jaja, wsypać trzy czubate łyżki bulki tartej i wymieszać.
Na koniec dodać uduszone pieczarki z cebula, łyżkę majeranku, pieprz, sól i inne przyprawy wedle uznania.
Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bulka tartą ,wypełnić masa ziemniaczaną.
Piec około 75 minut w temperaturze 150°C.
Wyłożyć babę na talerz, podawać na gorąco z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i dowolna surówką.