Babka ziemniaczana

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 30 dag cebuli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • bułka tarta
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • dowolne przyprawy

Przygotowanie

Połowę obranych ziemniaków utrzeć na tarce o drobnych oczkach, a resztę na drobne wiórki.

Włożyć do miski i wymieszać.

Posiekaną cebule i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju.

Do ziemniaków wbić jaja, wsypać trzy czubate łyżki bulki tartej i wymieszać.

Na koniec dodać uduszone pieczarki z cebula, łyżkę majeranku, pieprz, sól i inne przyprawy wedle uznania.

Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać bulka tartą ,wypełnić masa ziemniaczaną.

Piec około 75 minut w temperaturze 150°C.

Wyłożyć babę na talerz, podawać na gorąco z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i dowolna surówką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *