Babka z rodzynkami

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 15 dag rodzynków
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • cukier puder

Przygotowanie

W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże.

Dodać 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.

Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Margarynę stopić, dodać mąkę, cukier, jajka, mleko i wyrobić z zaczynem.

Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Dodać sparzone rodzynki i zagnieść z ciastem.

Przełożyć do przygotowanej formy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C  przez około godzinę.

Udekorować cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *