Babka z gruszkami

Składniki

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag mąki
  • 8 łyżek mleka
  • łyżka octu
  • 75 dag gruszek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko.

Białka ubijamy, dodajemy do masy. Wsypujemy proszek do pieczenia i wlewamy ocet. Mieszamy. Ciasto wlewamy do blachy (25×30 cm).

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół, układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w 180 °C. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *