Babka wielkanocna

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z całej cytryny

Do dekoracji:

  • cukier puder lub gotowy lukier

Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać.

Następnie dodać żółtka i ubijać.

Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.

Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko.

Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować.

Następnie wylać na ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp. 160-170°C.

Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *